środa, 24 września 2014

Dynia dla niemowlaka. Przepis.

Z każdym kolejnym miesiącem życia dziecka przybywa produktów, które mogą stać się kulinarną inspiracją w diecie naszego dziecka. Nie chcąc powielać tych samych smaków szukam wciąż to nowych. Od dawna chodziła za mną myśl, aby podać dynię i tak oto powstał pysznie prosty i tani krem z dyni :)
Składniki (na ok. litr kremu):
3 marchewki
1 korzeń pietruszki
1/4 korzenia selera
1 ziemniak
biała część pora
ok. 400 g dyni
600 ml wody
1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
Jarzyny myjemy, obieramy i dowolnie kroimy. Gotujemy do miękkości (poza dynią!). Kiedy warzywa są ugotowane wyciągamy je z uzyskanego wywaru, do którego wrzucamy dynię (potrzebuje ona bardzo nie wiele czasu, aby się ugotować, bo ok. 10-12 minut). Do dyni dodajemy ugotowaną marchew i ziemniaka. Blendujemy z odrobiną masła i życzymy smacznego.
Pozostałe jarzyny można dowolnie wykorzystać do innego obiadku ;)


2 komentarze:

  1. kupiłam dynię! jutro zrobię,dziękuję za przepisik :*

    OdpowiedzUsuń